Αντίο μωράκι μου…

Όταν μιλάμε για εγκυμοσύνη και μωρά, πάντα μας έρχονται στο μυαλό ευτυχισμένες εγκυμοσύνες, γελαστές φατσούλες,  χαρούμενοι γονείς.

Οι αποβολές αντιμετωπίζονται σαν μία φυσιολογική διαδικασία, σαν μία κατάσταση η οποία έπρεπε να συμβεί. Και θεωρείται συχνά αναμενόμενο ότι η ζωή θα συνεχιστεί ήρεμα και απρόσκοπτα με μία χαρούμενη εγκυμοσύνη στη συνέχεια.

Ο φόβος, ο πόνος και ο πανικός της γυναίκας αλλά και του άνδρα προσπερνιώνται. θεωρείται ότι χρειάζονται προσοχή μόνον όταν η γυναίκα κυρίως έχει αρχίσει και έχει ακραίες αντιδράσεις θλίψης.

Όμως το ζευγάρι και ιδίως η γυναίκα δεν χάνουν ένα ατελές έμβρυο. Χάνουν ένα μωρό. Χάνουν ένα παιδί. Χάνουν ελπίδα. Χάνουν ζωή. Αν δε η γυναίκα έχει μείνει έγκυος μετά από θεραπεία IVF  χάνει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη της στο σώμα της και στον εαυτό της.

Αν στο περιβάλλον σας έχετε αντιμετωπίσει μία κατάσταση αποβολής, ή αν σαν επαγγελματίες υγείας παρακολουθείτε μία γυναίκα που υπέστη αποβολή:

  • Δώστε προσοχή στα συναισθήματα της θλίψης και του πόνου. Αγκαλιάστε την γυναίκα, αν το επιθυμεί, και αφήστε την να ξεσπάσει.
  • Αποφύγετε κάθε προσπάθεια να την παρηγορήσετε με την λογική του «είσαι νέα, αυτά συμβαίνουν, θα δεις όλα θα πάνε καλά…» Η γυναίκα  εκείνη την ώρα υποφέρει και τα λόγια απλά θα την εκνευρίσουν και θα την κάνουν να αισθανθεί ακόμη πιο μόνη.
  • Αποφύγετε να τις φέρετε άλλα παραδείγματα ή να της εξηγήσετε ότι δεν πρέπει να αισθάνετε «έτσι».
  • Απλά προσπαθείστε να είστε παρών/ούσα στο πένθος της. Γιατί πενθεί. και χρειάζεται να βγάλει την ένταση από μέσα της.
  • Δώστε προσοχή και στον σύντροφο. Συχνά νοιώθουν αμήχανοι για τα συναισθήματα τους  ή προσπαθούν να εκλογικεύσουν το γεγονός και δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν το πένθος τους. Μείνετε σιωπηλοί δίπλα τους.
  • Προσπαθείστε να βεβαιωθείτε ότι το ζευγάρι επικοινωνεί τη θλίψη και τα συναισθήματα του, έστω και αν πενθούν διαφορετικά (συνήθως  οι γυναίκες κλαίνε ενώ οι άνδρες αποσύρονται ή καταφεύγουν στην εργασιοθεραπεία).
  • Δώστε τους χρόνο, χώρο και παρουσία. Αν και εσείς αισθάνεστε άσχημα μοιραστείτε το.
  • Το σημαντικό είναι να ξέρει η γυναίκα και ο άνδρας ότι είστε εκεί και σέβεστε και κυρίως αντέχετε να δείτε και να μοιραστείτε τον πόνο τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s