ΕΣΕΙΣ ΡΩΤΑΤΕ, Η ΜΑΙΑ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ!

  1. Έχω βλάβη στον τράχηλο από κονδυλώματα. Ο γιατρός μου είπε ότι θα πρέπει να κάνω καισαρική σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Ισχύει κάτι τέτοιο; Μπορώ να κάνω κάτι από τώρα που δεν είμαι έγκυος ώστε να αποφύγω το χειρουργείο;

Η ύπαρξη κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα (αιδοίο και τράχηλο) δεν είναι απόλυτη ένδειξη καισαρικής τομής. Ο τρόπος γέννησης ενός παιδιού εξαρτάται από την κλινική εικόνα της μαμάς. Αρχικά θα πρέπει να διευκρινιστεί πού υπάρχουν κονδυλωματώδεις βλάβες και τι είδους είναι αυτές. Οφείλονται στα οξυτενή ή στα επίπεδα κονδυλώματα ή και στα δύο; Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι αυτά που έχουν τη μορφή μικρών κουνουπιδιών ή μοιάζουν με μικρές ελίτσες (σπίλους) και προσβάλλουν το αιδοίο, τα μικρά και τα μεγάλα χείλη, τις μηροβουβωνικές πτυχές, τον κόλπο, το περίνεο, την περιπρωκτική περιοχή ή/και το τελικό τμήμα του εντέρου και ανιχνεύονται και με γυμνό μάτι. Τα επίπεδα κονδυλώματα δεν ανιχνεύονται με γυμνό μάτι, παρά μόνο με ειδικές εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, γιατί, όπως λέει η ονομασία τους είναι επίπεδα. Προκαλούν βλάβη στον τράχηλο της μήτρας ή/και στον κόλπο. Υπολογίζεται, ότι ένα 75% των γυναικών, μέχρι την ηλικία των 50 ετών θα είναι φορείς του ιού, αλλά μπορεί και να μην έχουν εκδηλώσει ποτέ κανένα σύμπτωμα. Αν ωστόσο ανιχνευθούν οξυτενή κονδυλώματα σε φάση έξαρσης στη διάρκεια της κύησης και αυτά φράσσουν τον κόλπο ή βρίσκονται σε σημείο που υπολογίζεται ότι το μωρό θα έρθει σε επαφή με αυτά, αν γεννηθεί φυσιολογικά, τότε επιλέγεται η λύση της καισαρικής τομής. Η συγγενής κονδυλωμάτωση του νεογνού είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που μπορεί να εξελιχθεί όμως σε σοβαρή ασθένεια. Αρκετές γυναίκες γεννούν φυσιολογικά νεογνά με φυσιολογικό τοκετό, χωρίς καν να έχουν αναγνωρίσει τα κονδυλώματα στο σώμα τους, ούτε και ο γιατρός τους. Συνεπώς, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για μια καισαρική, θα πρέπει να είναι οξύ το πρόβλημα και να είναι στην είσοδο του κόλπου. Σε περίπτωση οξυτενών κονδυλωμάτων, θα πρέπει να εκτιμηθεί η έκταση της βλάβης, αν δεν έχει γίνει εκ των προτέρων, με τεστ παπ, βιοψία της περιοχής, μοριακή τυποποίηση του στελέχους του ιού και κολποσκόπηση. Ο γυναικολόγος σας θα κατηγοριοποιήσει το επίπεδο της βλάβης και ανάλογα με αυτό θα πράξει τα δέοντα. Από τίποτα, απλή παρακολούθηση και φυσιολογικό τοκετό, έως και χημική καυτηρίαση ή laser του τραχήλου και καισαρική τομή. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει η γυναίκα να επανεκτιμάται με τις παραπάνω εξετάσεις στο τέλος της εγκυμοσύνης, ώστε να ληφθεί η καταλληλότερη απόφαση. Το διαδίκτυο βρίθει ενημερωτικών πηγών. Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε αυτό το link:

http://www.mortakis.gr/%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/%CE%9C%CF%8C%CE%BB%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7_%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7

 

  1. Πίστευα ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στον τρόπο που θα γεννηθεί ένα μωρό τον έχει ο γιατρός. Και ειλικρινά ξαφνιάζομαι όταν συνειδητοποιώ ότι μετράει και η δική μου άποψη.

Υπεύθυνη για το σώμα σας είστε εσείς. Ο γιατρός απλά καλείται να εφαρμόσει τα δέοντα που υποδεικνύει η επιστήμη σε εσάς, που όμως δεν είστε ασθενής, απλά έγκυος. Η απόφαση περί της εφαρμογής όποιων τεχνικών στο σώμα σας αφορά εσάς. Εσείς θα συναινέσετε. Προκειμένου όμως να το κάνετε ή να αρνηθείτε, ο γιατρός ή το υπόλοιπο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό οφείλουν να σας ενημερώσουν σχετικά με τις επιλογές που έχετε, τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους κάθε επιλογής, ώστε τελικά να αποφασίσετε το καλύτερο. Αυτό ονομάζεται πληροφορημένη συγκατάθεση. Κανείς δεν μπορεί να σας επιβάλλει κάτι ή να σας υποβάλλει σε κάποια διαδικασία χωρίς τη θέλησή σας. Προκειμένου όμως να μην κληθείτε να επιλέξετε στη διάρκεια του τοκετού ή να μην είστε συναισθηματικά φορτισμένη και να μπορέσετε να αποφασίσετε όσο το δυνατόν πιο νηφάλια, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε είτε από το γιατρό σας ή/και τη μαία σας και από την κλινική στην οποία θα γεννήσετε, για όλα αυτά που σας απασχολούν. Ζητήστε τους εκ των προτέρων όλα τα έγγραφα που θα σας ζητήσουν να υπογράψετε κατά την εισαγωγή σας στην κλινική για να τα μελετήσετε στο σπίτι. Διατηρείτε το δικαίωμα να υπογράψετε ή όχι ή ακόμα και να αποδεχτείτε μέρος των όρων και όχι όλους, αν δεν συμφωνείτε με αυτούς.

          Ο κάθε ασθενής ή η κάθε επίτοκος δεν είναι κτήμα του γιατρού ή της κλινικής, όσο και αν έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε στο αντίθετο.

 

  1. Πώς μπορώ να επηρεάσω θετικά τη θέση του μωρού μου μέσα στη λεκάνη ώστε να το βοηθήσω να γυρίσει και να πάρει καλή θέση για τοκετό; Γιατί υπό τις δεδομένες συνθήκες (το μωρό είναι με το κεφάλι προς τα πάνω – ισχιακό) ο γυναικολόγος μου έχει αποκλείσει το φυσιολογικό τοκετό.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ασκήσεις , που μπορείτε να κάνετε. Απευθυνθείτε στη μαία σας για να σας υποδείξει τη μέθοδο που θα μπορέσει να σας βοηθήσει και ταιριάζει με εσάς και τον τρόπο ζωής σας.  Επίσης, μπορείτε να βρείτε κάποιες ήρεμες στιγμές στη διάρκεια της μέρας και να προσπαθήσετε να οραματιστείτε τη θέση του μωρού σας και να επικοινωνήσετε μαζί του. Ευχαριστείστε το που ήρθε και σας επέλεξε ως μαμά του, κάντε το να νιώσει καλοδεχούμενο και οδηγείστε το νοητά να γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω. Ακόμα και αν δεν πιάσει τουλάχιστον θα έχετε ανοίξει την πύλη της επικοινωνίας με το αγέννητο μωρό σας!

          Η θεραπευτική ύπνωση,  ο βελονισμός και η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται ευρέως (τουλάχιστον στο εξωτερικό) ως εναλλακτικοί τρόποι για να βοηθηθεί ένα μωρό να γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω με θετικά αποτελέσματα.

          Τέλος, απλά και μόνο το καθημερινό έντονο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να γυρίσει. Μην ξεχνάτε ότι το βαρύτερο μέρος του σώματος του μωρού είναι το κεφάλι. Με την τακτική και καθημερινή άσκηση έχετε μεγάλες πιθανότητες η γη να έλξει το μωρό με το βάρος του και να το βοηθηήσει να γυρίσει με το κεφάλι.

 Ελένη Σερπεντίνη – Αντιγόνη Ωραιοπούλου

By Althaia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s