Πόσος θηλασμός κάνει μία μητέρα καλή;;;

 

 

     Τα γεγονότα:

 • Ανήκουμε στην κατηγορία των θηλαστικών. Το μωρό θρέφεται αρχικά από το στήθος της μητέρας του.
 • Το μητρικό ανθρώπινο γάλα είναι πράγματι η καλύτερη τροφή για το ανθρώπινο μωρό.
 • Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι ο θηλασμός μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο χρόνια.
 • Το μητρικό γάλα και ο θηλασμός βοηθούν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού, βοηθά στην έκκριση ορμονών όπως οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη.
 • Ο θηλασμός μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του δεσμού ανάμεσα στην μητέρα και στο βρέφος.
 • Ανά τους αιώνες υπήρχαν γυναίκες που μπορούσαν να θηλάσουν και γυναίκες που δεν μπορούσαν. Στην περίπτωση των δεύτερων, υπήρχαν διαθέσιμες οι παραμάνες.
 • Οι κανόνες για το μεγάλωμα του παιδιού περνάνε από φάσεις και την επανεφεύρεση του τροχού: κάθε 20 -30 χρόνια δημιουργείται μία τάση ή επανέρχεται μία τάση για το πώς γεννάμε, πως κοιμάται το μωρό, τι τρώει το μωρό κοκ. Η οποία τάση υποστηρίζεται φανατικά και σθεναρά.
 • Μετά από μία περίοδο αρκετών δεκαετιών όπου το αγοραστό γάλα θεωρείτο ανώτερο του μητρικού, ξαναανακαλύφθηκε η σημασία και η δύναμη του ανθρώπινου γάλακτος και του θηλασμού.
 • Το φυσικό και απλό είναι πάντα καλύτερο από το ξένο και τεχνητό.
 • Οι ακραίες τάσεις πάντα δημιουργούν αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις.

 

Η πραγματικότητα:

 • Πολλά χρόνια τώρα, ο θηλασμός προωθείται και οι γυναίκες ενθαρρύνονται να προσπαθήσουν να θηλάσουν τα μωράκια τους, ανεξάρτητα από τις πιθανές αντιξοότητες που θα συναντήσουν.
 • Η γυναίκα που δεν θα καταφέρει να θηλάσει, αντιμετωπίζεται σαν αδύναμη ή αδιάφορη, γιατί δεν προσπάθησε αρκετά: το σκεπτικό είναι ότι αν προσπαθήσεις αρκετά, σίγουρα θα τα καταφέρεις.
 • Η γυναίκα που δεν θα καταφέρει να θηλάσει, συχνά κατακλύζεται από τύψεις και ενοχές, ότι δεν είναι καλή και επαρκής μάνα.
 • Η γυναίκα που δεν θα καταφέρει ή δεν θέλει να θηλάσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επίσης θεωρείται καταδικαστέα και κατακλύζεται από τύψεις και ενοχές.
 • Η γυναίκα που για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμεί να θηλάσει, καταδικάζεται σαν ένα μισητό είδος.

 

 

 

Και η τροφή για σκέψη…

Κάθε γυναίκα πριν γίνει μητέρα κουβαλά  ένα ιστορικό: σκέψεις, πιστεύω, τραύματα, σχέση με το σώμα και την θηλυκότητα της, σχέση με τον σύντροφο, θεραπείες υπογονιμότητας, αποβολές, εκτρώσεις. Κουβαλά επίσης τη δύναμη και τις αδυναμίες της, τις ανάγκες και τα προβλήματα της.

Επίσης η  μητρότητα δεν κατεβαίνει με το μητρικό γάλα. Σαν βιολογικά όντα έχουμε μία προδιάθεση να προστατέψουμε ένα αδύναμο μωρό. Αλλά η σχέση και η αγάπη ανθίζουν  με το χρόνο, μέσα σε ένα περιβάλλον ήρεμο και ασφαλές.

Κάτι άλλο που χρειάζεται να θυμόμαστε όλοι μας είναι ότι στην πλειοψηφία των ανθρώπων η πίεση, η κριτική και ο καταναγκασμός σπάνια φέρνει το ποθητό αποτέλεσμα. Καθώς επίσης και ότι ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται τον χρόνο του και τον τρόπο του για να προσπαθήσει για κάτι.

Ένας καταναγκαστικός θηλασμός δεν θα προωθήσει καμιά σχέση με το μωρό. Αντί να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα και αρμονία και έκλυση θετικών ορμονών, θα προάγει την αγωνία, το άγχος, τις τύψεις και τις ενοχές. Και πιθανά θα δημιουργήσει μία μητέρα η οποία  θα αισθάνεται άσχημα και δεν θα μπορεί να σχετιστεί με το μωρό της.

Ποιο είναι λοιπόν καλύτερο; Να έχουμε μία μητέρα που δεν αντέχει για οποιονδήποτε λόγο τον θηλασμό, αλλά το κάνει γιατί πρέπει με τελικό αποδέκτη του άγχους της το μωρό της;

Ή μία μητέρα που μπορεί να μην θηλάζει ή να  θήλασε για λίγο ή να μην ήθελε να θηλάσει, αλλά η σχέση της με το μωρό της είναι μία σχέση αγάπης και αρμονίας;

Ναι: ο θηλασμός είναι καλός: Ναι: το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο για το μωρό.

Αλλά μην γίνεται εις βάρος της σχέσης της μητέρας με το μωρό, ας μην βαραίνει τη σχέση αυτή με τύψεις και αγωνίες της μητέρας.  (Για ένα λεπτό σταματήστε και σκεφθείτε τις εξής εικόνες: Ένα παιδί μπροστά σε ένα πλουσιοπάροχο θρεπτικό γεύμα. Που όμως οι γονείς του είναι απόμακροι, σιωπηλοί, θυμωμένοι, αγχωμένοι, αισθάνονται ανεπαρκείς και περιμένουν ανυπόμονα να τελειώσει το γεύμα για να φύγουν. Και ένα παιδί μπροστά σε ένα λιγότερο ίσως θρεπτικό γεύμα, που όμως οι γονείς του παίζουν μαζί του, γελάνε, το αγκαλιάζουν, μιλάνε, τραγουδάνε και γενικότερα αισθάνονται όλοι όμορφα… Εσείς σε ποιο γεύμα θα θέλατε να συμμετάσχετε;)

Γιατί τελικά το χαμόγελο της μητέρας από την καρδιά της είναι αυτό που τρέφει και το μυαλό και τη ψυχή του μωρού. Η ζεστή αγκαλιά είναι αυτή που δίνει προστασία και αγάπη. Το τρυφερό βλέμμα είναι αυτό που δίνει σιγουριά και ασφάλεια

Γιατί η αγάπη έχει πολλά πρόσωπα: εκφράζεται με πολλούς τρόπους . Ο θηλασμός είναι ένας από αυτούς. Αλλά δεν είναι ο μόνος!

 

Αντιγόνη Ωραιοπούλου

Βιολόγος – Διατροφολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s