Μαία!

Αύριο, 5 Μαίου τιμάμε την μαία.

Την γυναίκα, την μητέρα, την επιστήμονα,. Τιμάμε το λειτούργημα, που κρατάει όλη την μαγεία και τη δύναμη, για το πως θα υποδεχθούμε ένα παιδί στον κόσμο μας.  Τιμάμε τον άνθρωπο που γνωρίζοντας αυτή τη δύναμη, μπορεί να κάνει τα πάντα, ώστε να μετατρέψει την υποδοχή αυτή στην ομορφότερη εμπειρία για το ζευγάρι, και θα δείξει στο μωρό, ότι ο κόσμος που έρχεται είναι ασφαλής.

 

Πριν αρκετά χρόνια η εμπειρία  και η γνώμη μου για τις μαίες ήταν περίπου ότι παρουσίαζε η κλασσική ελληνική ταινία «Η κυρά μου η μαμμή».  Θεωρούσα ότι η μαία ήταν απλά ένα υποκατάστατο του γυναικολόγο. Και μάλιστα χλωμό…

Η αρχικά θετική κατεύθυνση των σπουδών μου και η λογική του ένα και ένα κάνουν δύο,  μου υπογράμμιζαν ότι ο γυναικολόγος είναι ο κύριος πρωταγωνιστής, και η μαία απλά μία παρουσία που βάζει ορούς και ακολουθεί οδηγίες.

Οταν ήλθε η ώρα να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, είχα την τύχη να έχω συνοδό σε αυτήν  την εμπειρία μία εκπληκτική γυναικολόγο και μία μαία που παρ’ όλο που ήταν πολύ καλή, ήταν απλά διεκπεραιωτική… Μία στάση που απλά  επιβεβαίωσε την αρχική μου θέση.

Δύο χρόνια αργότερα,  είχα τη τύχη να γνωρίσω την Ελευθερία τη Δημοπούλου. τον απόλυτο μύθο στον κόσμο των μαιών. Η εκπληκτική επιστήμονας, η γλυκειά και προσηνής γυναίκα, το ανήσυχο πνεύμα, ο άνθρωπος που πάντα έβαζε την έγκυο και τον καλό τοκετό πάνω απ’ όλα. Αισθάνθηκα ότι είχε ανοίξει μία μαγική πόρτα και ξαφνικά άρχισα να βιώνω και να μαθαίνω και να ζω ανεπανάληπτες εμπειρίες για το τι σημαίνει πραγματικά τοκετός.

Άρχισα να αντιλαμβάνομαι  τι  πραγματικά σημαίνει να είσαι μαία: τον αγώνα σε προσωπικό και οικογενειακό έπίπεδο, σε επαγγελματικό και κοινωνικό, σε επιστημονικό και λειτουργικό. Άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι πίσω από την μάσκα και τη στολή κρύβεται ένας άνθρωπος που πραγματικά επενδύει απίστευτη ενέργεια, ανεξάρτητα από την ώρα, την ημέρα ή την κατάσταση του για να τιμήσει το λειτούργημα του. Οτι η μαία δεν είναι ένας βοηθός. Οτι είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Είναι μία δύναμη, που την ώρα που συμπαραστέκεται στο ζευγάρι και το μωρό, κινητοποιεί όχι μόνον βουνά γνώσεων, αλλά απίστευτη ψυχική , σωματική, πνευματική  και διανοητική δύναμη για να είναι παρούσα, για όσες ώρες χρειαστούν.

Σταδιακά,  άρχισα να γνωρίζω όλο και περισσότερες μαίες.  σαν συνεργάτιδες, σαν ονόματα, σαν μαίες γυναικών, σαν εκπαιδευόμενες στα εκπαιδευτικά μας σεμινάρια.  Και είδα πως μπορεί μία μαία με μία κίνηση, βλέμμα, με τη στάση ή και τον λόγο της να αλλάξει όλη την πορεία του τοκετού.

Διαπίστωσα τον αγώνα που δίνουν καθημερινά ανεξάρτητα από την ηλικία, τη θέση  και την εμπειρία τους, ώστε να κάνουν αυτές τις ώρες μοναδικές για το ζευγάρι και το παιδί τους.

Διαπίστωσα ότι η ανεξάρτητα απο την πρακτική γνώση, η ψυχή που βάζουν  κάνει τη διαφορά.

Σίγουρα υπάρχουν, όπως σε όλους τους  χώρους, καλές μαίες και κακές μαίες. Ή μάλλον μαίες με ψυχή και μαίες διεκπεραιωτικές ή αδιάφορες.

Η μέρα όμως αυτή είναι αφιερωμένη στις μαίες με ψυχή. Στις μαίες με αγάπη, Στις μαίες που τολμούν. Στις μαίες που  συντονίζονται με την γυναίκα. Στις μαίες που γνωρίζουν στη ψυχή και τη καρδιά τους ότι το άγγιγμα τους στο νεογέννητο σφραγίζει την εικόνα που θα έχουν για τον κόσμο μας. Στις μαίες που μπορούν και την πιο φοβισμένη γυναίκα να την βοηθήσουν να ανακαλύψει τη δύναμη της και να πιστέψει στον εαυτό της. Στις μαίες που βοηθούν στη γυναίκα να θηλάσει, να ανακάμψει, να ξανασυνδεθεί με το σώμα της. Στις μαίες που η παρουσία τους και η προσπάθεια τους μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά ανάμεσα σε έναν καλό και σε έναν κακό τοκετό.  Στις μαίες που από τα έδρανα της εκπαίδευσης εμπνέουν και καθορίζουν.

Από μένα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις μαίες που έχω γνωρίσει και προσπαθούν με μικρά ή μεγάλα βήματα να κάνουν τον ερχομό ενός παιδιού ένα ανεπανάληπτο εκπληκτικό ταξίδι ζωής. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελευθερία  Δημοπούλου, την Ελένη  Σερπετίνη, την Ευαγγελία  Χρηστάκου, την Βίκυ Μοσχάκη, την Λία Ταουσάνη, την Μαρία Κιούρτη, την Πόπη Φιλλιοπούλου, τη Νικολέτα Καιάφα, τη Ραφαέλλα Παυλίδου, την Βικτώρια Βιβιλάκη   και σε πολλές άλλες μαίες που έχω τη τύχη να συνδέομαι,  που η κάθε μία από τον χώρο και το πόστο της  με έχουν ταξιδέψει στον κόσμο τους.

 

Σας ευχαριστώ όλες από καρδιάς. Έχετε κάνει τον κόσμο μου καλύτερο.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s