Καταλαβαίνει το μωρό στη κοιλιά;

Καταλαβαίνει ένα μωρό στη κοιλιά;  Και αν ναι τι μπορεί να καταλαβαίνει;

ΟΙ έρευνες έχουν δείξει ότι καταλαβαίνει πολύ περισσότερα απ’όσα φανταζόμαστε.

Ακούει κατ’ αρχάς ήχους!  Από πολύ νωρίς ξεχωρίζει την χροιά της φωνής της μητέρας.  Και του πατέρα (αν μιλά κοντά τη κοιλιά).

Κινείται.Πιπιλά το δάχτυλο του (κυριολεκτικά προπονεί τους μυς γύρω από το στόμα του για να μπορεί να θηλάσει  μόλις γεννηθεί).

Οι γευστικές του θηλές είναι έτοιμες. Και επειδή η γεύση είναι αδελφή με την  όσφρηση η γεύση και η όσφρηση είναι ήδη ανεπτυγμένες όταν γεννηθεί.

Αισθάνεται. Δύο τετραγωνικά  μέτρα δέρματος αποτελούν το πιο σημαντικό αισθητήριο. Η συνεχής επαφή με το αμνιακό υγρό κυριολεκτικά «προπονεί» το σύστημα του ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται τα απτικά σήματα.

Συναισθάνεται. Τα συναισθήματα της μητέρας.  Τα συναισθήματα μας, θετικά και αρνητικά είναι στην πραγματικότητα βιοχημικά μόρια. Ότι αισθάνεται η μητέρα (που μεταφράζεται σε βιοχημικά μόρια, ορμόνες και νευρικά σήματα) μέσα από τον ομφάλιο λώρο μεταφέρονται στο μωρό και «εγγράφονται» σαν ένα είδος μνήμης εκεί.

Και τέλος αντιλαμβάνεται την «ενέργεια» του  περιβάλλοντος της μητέρας. Το άγγιγμα στην κοιλιά μεταφέρει ένα ενεργειακό μήνυμα στο μωρό. Για την συναισθηματική κατάσταση του ατόμου που αγγίζει.

Το έμβρυο λοιπόν αντιλαμβάνεται, νοιώθει αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Χωρίς να τα εξηγεί. Απλά τα δέχεται και τα «καταγράφει» στο νευρικο του σύστημα που σχηματίζεται…

Πολλές μητέρες αναρωτιούνται σε αυτό το σημείο τι συμβαίνει στο μωρό αν εκείνες στεναχωρηθούν, εκνευριστουν, αγχωθούν, λυπηθόύν, θυμώσουν κοκ. Και νοιώθουν τύψεις αν και όταν αισθανθούν κάποιο από αυτά τα συναισθήματα.

Το μωρό δέχεται την βιοχημική «βροχή» που συνεπάγεται ένα συναίσθημα. Αλλά δεν καταστρέφεται ούτε «αλλοιώνεται» ανεπανόρθωτα όταν η μητέρα νοιώσει κάποιο αρνητικό συναίσθημα.

Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης νοιώσετε δυσάρεστα συναισθήματα, ακουμπήστε το χέρι στη κοιλιά σας και μιλήστε στο μωρό σας. Εξηγήστε του τι αισθάνεστε και γιατί. Και μετά διαβεβαιώστε το ότι αυτό το συναίσθημα δεν προέρχεται γιατί έκανε εκείνο.

Οι περισσότερες μαμάδες επιβεβαιώνουν ότι όταν γίνει αυτό, πράγματι το μωρό στην κοιλιά ηρεμεί.

Τα μωρά αντιλαμβάνονται και καταγράφουν λοιπόν κυριολεκτικά από την κοιλιά.

Ασ προσπαθήσουμε τουλάχιστον να τους στείλουμε πολυ αγάπη και χαρά. Και αν δεν νοιώθουμε έτσι ας τους «εξηγούμε» ότι το αρνητικό συναισθημα δεν προέρχεται γιατί κάτι έκαναν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα έμβρυα αντιλαμβάνονται και δρουν ανάλογα σε ότι σκέπτεται η μητέρα .

Κάθε μέρα λοιόν στείλτε ένα θετικό μήνυμα και συναίσθημα στο μωρό σας. Να είστε σίγουρη ότι θα το νοιώσει.

 

Καλό μήνα!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s