Θηλασμός γιατί πρέπει ή μπιμπερό με αγάπη;

Πριν ένα χρόνο είχα δημοσιεύσει ένα αντίστοιχο άρθρο και είχα δεχθεί έναν απίστευτο καταιγισμό μηνυμάτων για το ότι υποστηρίζω γυναίκες που απλά δεν προσπαθούν. Γυναίκες τεμπέλες, γυναίκες που νοιάζονται μόνον για το σώμα τους και την εμφάνιση τους και αδιαφορούν για το μωρό τους. Και ότι δεν θα έπρεπε να τους δίνω «πάτημα».

Με αφορμή μία μαμά που έκλαιγε για μιά ώρα στην αγκαλιά μου, γιατί δεν ήθελε να θηλάσει και όλοι την κατηγορούσαν, μοιράζομαι μαζί σας κάποιες σκέψεις.

Ο θηλασμός είναι πράγματι ο δρόμος της φύσης για να θρέψει τα μωρά της. το γάλα της μητέρας ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δικού της μωρού, βοηθά στο ανοσοποιητικό σύστημα,  είναι ώρα μοιράσματος αγάπης με το μωρό… Ο κατάλογος για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι τεράστιος.  και συμφωνώ απόλυτα.

Και έχει γίνει θεσμός να θεωρείται ότι μία μητέρα αν και όταν προσπαθήσει αρκετά, όσες δυσκολίες και να έχει, θα τα καταφέρει. Και θα νοιώσει περήφανη και νικήτρια. Και με αυτό συμφωνώ απόλυτα.

Ας ξεκινήσουμε με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού: Η μητέρα κρατά , περιβάλλει με την  αγκαλιά της το μωρό της. Το κοιτά στα μάτια και αυτό κάθε λίγο σηκώνει τα μάτια του για να συναντήσει τα δικά της. Βγάζει γουργουριστούς ήχους. Υπάρχει αγάπη, μοίρασμα, ηρεμία, γαλήνη αποδοχή. Το μωρό  τρέφεται και σωματικά και συναισθηματικά εκείνη την ώρα.

Γιατί όμως δεν υπάρχει αυτή η εικόνα σε ένα 30 -40% των γυναικών; Τι συμβαίνει με αυτές τις γυναίκες; Είναι πράγματι τεμπέλες;

και τι συμβαίνει στη σχέση με το μωρό όταν η μητέρα δυσκολεύεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Οι συζητήσεις με περισσότερες από 1000 γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια, μου έδειξαν ότι: είναι πολύ μικρό το ποσοστό των γυναικών που πραγματικά δεν θέλουν να ασχοληθούν με τον θηλασμό.

Οι γυναίκες που δυσκολεύονται και δεν μπορούν, συχνά έχουν πίσω τους ένα ιστορικό τραυματικών εμπειριών, σε κάποιες περιπτώσεις και κακοποίησης, μία άσχημη σχέση με τον πατέρα του παιδιού, άσχημη εμπειρία τοκετού που μπορεί να έχει οδηγήσει σε κατάθλιψη, πίεση στο περιβάλλον, άσχημη σχέση με το σώμα τους, για να αναφέρω μερικούς από τους λόγους.

Ταυτόχρονα η γυναίκα που δεν επιθυμεί να θηλάσει άμεσα τουλάχιστον, όταν πιεστεί, συγκεντρώνεται στο να τα καταφέρει «στο καθήκον που της έχει ανατεθεί» και χάνει κυριολεκτικά την επαφή με το μωρό της.

Το σώμα και το πρόσωπο της συσπάται, ενώ κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα, τα οποία τελικά περιβάλλουν και το μωρό.

Το μωρό από την πλευρά του γίνεται νευρικό και συχνά αρνείται το στήθος (γιατί αντιλαμβάνεται την διάθεση της ημέρας). Σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος μπορεί να «μεταφραστεί» από το σύστημα του μωρού, ότι δεν είναι επιθυμητό και ότι εκεί έξω δεν υπάρχει καλή τροφή (σωματική και συναισθηματική). Ας μην ξεχνάμε ότι το μωρό ξεκινά να ανακαλύπτει το ποιό είναι και τι μπορεί να καταφέρει από τη σχέση του με τη μητέρα και την παροχή τροφής.

Αν λοιπόν  είστε ή έχετε  μία γυναίκα που δεν μπορεί ή δεν θέλει να θηλάσει:

 • Αποφύγετε με κάθε τρόπο την ματαίωση, την κριτική και την κατηγορία.
 • Αποφύγετε την δημιουργία τύψεων και ενοχών.
 • Δώστε  χρόνο.
 • Αποδεχθείτε τα συναισθήματα της/σας  την συγκεκριμένη στιγμή.
 • Απλά ακούστε την.
 • Αποφύγετε να προσπαθήσετε να την πείσετε.
 • Εστιαστείτε στην σχέση με το μωρό σας.  Κοιτάξτε το, χαίδεψτε το αγκαλιάστε το.
 • Την ώρα που το ταίζετε να είστε χαλαρές και παρούσες.
 • Δοκιμάστε να τραβήξει το γάλα με θήλαστρο και να το προσφέρει με μπιμπερό.
 • Ενθαρρύνετε κάθε μικρή προσπάθεια. Για την γυναίκα μπορεί να είναι τεράστια.

Η σχέση με το μωρό είναι η πιο σημαντική. Καλύτερα λοιπόν μία γυναίκα να δώσει μπιμπερό στο μωρό της (αν μπορεί με δικό της γάλα, ακόμη καλύτερα) παρά να πιεστεί να θηλάσει και να κατακλυστεί με συναισθήματα οργής και θυμού για τον εαυτό και το μωρό της.

Είναι καλύτερο να ξεκινήσει να αγαπά το μωρό της και να προσπαθήσει αργότερα τον θηλασμό, παρά να εστιαστεί στον θηλασμό και να προσπαθήσει αργότερα να αγαπήσει το μωρό.

4 comments on “Θηλασμός γιατί πρέπει ή μπιμπερό με αγάπη;

 1. To 90% θελει να θηλάσει, το 1% θηλάζει μέχρι τους 6 μήνες, οι υπόλοιπες είχαν όλες τραυματικές εμπειρίες ή μήπως ήταν ελαττωματικά μοντέλα????
  Δικαιολογίες υπάρχουν χιλιάδες… η αλήθεια μόνο μια!

 2. σε λιγους μήνες θα γίνω μανούλα!ειμαι ένα παιδί που δεν θήλασε όπως και τα άλλα αδέρφια μου. Αλλά εγώ αποφάσισα να θηλάσω το δικό μου μωρό, το θέλω , ελπίζω να τα καταφέρω και θα προσπαθήσω!Εχω μία μαμά που μας μεγάλωσε μόνη της, ήταν κοντά μας πάντα στερήθηκε τον ύπνο της, την διασκέδασή της τα πάντα για εμάς και είναι ακόμα δίπλα μας, ακόμα και όταν της λέμε χεστηκα, άσε με ρε μαμα, ή ξεχνάμε να πάρουμε τηλέφωνο!!γίναμε υγείη παιδιά έχουμε τρελή αδυναμία στην μαμά μας, και είμαστε και αγαπήμένα και δεμένα σαν αδέρφια, επιπλέον όλοι έχουμε κάνει υγειής οικογένειες και παιδάκια. Είναι χαζό να κατηγορείς ανθρώπους μόνο και μόνο γιατί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν κάτι!Κολλημένες απόψεις κάθε μεριάς είναι πάντα λάθος απόψεις. Το ίδιο χαζό μου φαίνεται να ακούω οτι είναι άχρηστο να θηλάσεις , το ίδιο χαζό μου φαίνεται να ακούω ειναι άχρηστη όποια μάνα δεν θηλάζει!Κάθε γυναίκα συνεχίζει να είναι γυναίκα να της ανήκει το σώμα της και να αποφασίζει για αυτό ακόμα και όταν γίνεται μάνα!Συγχαρητήρια για αυτο που δίαβασα ας είναι το μυαλό όλων τόσο ανοιχτό και τόσο υποστηρικτικό στο να γίνεσαι γονίος και μόνο όχι στο να γίνεσαι γονιός σύμφωνα με πρέπει!!
  μια γυναίκα- σύζηγος – σύντομα μαμά και κόρη μιας γυναίκας , συζήγου και μαμας!!
  για την ιστορία είμαι το τελευταίο παιδί της μαμάς μου με έκανε στα 40 της όταν όλοι της έλεγαν να με ρίξει γιατί μπορεί να γεννουσε ένα άρρωστο παιδί, με γέννησε στους 8 μηνες με καισαρική, κινδύνεψε η ζωή της και ακόμα και τώρα υποφέρει απο αλλεργίες που προκάλεσε εκεινη η καισαρικη! έμεινα στο νοσοκομείο 40 μερες και γεννήθηκα 1800 γραμμάρια! είμαι μαι υγειης κοπέλα 24 χρονών!ευτηχισμένη και αγαπάω τρελά την μαμά μου! Λιγο προσοχή λοιπον δεν βλαπτει πριν χαρακτηρίσουμε μια μάνα με ουστ ή ελαττωματικό μοντέλο…είναι απλά μια διαφορετική μάνα!!

  • Ευχαριστώ που μοιράζεστε την ιστορία σας! Η μητέρα σας πρέπει να είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος.
   Θα χαρώ να μάθω για την γέννηση του μωρού σας και το πως είσαστε.

   Φιλικά

   Αντιγόνη Ωραιοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s