Επηρεάζει η ψυχολογία μας την ψυχολογία του μωρού μας;

Προσπαθείστε για λίγο να φανταστείτε τον κόσμο του νεογέννητου μωρού μας.

Από το ήσυχο προστατευμένο «δωμάτιο» του στην κοιλιά μας βρίσκεται μετά από λιγες ώρες σε έναν κόσμο πολύβουο, με πολύ κόσμο.

Ηδη οι περισσότερες αισθήσεις του έχουν τελειοποιηθεί (κυριολεκτικά από την κοιλιά) για να μπορέσει να ζήσει στον έξω κόσμο.

Υπάρχει όμως και μία διαφορετική αίσθηση αντιληπτικότητας που διαθέτει το μωρό: και αυτή είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνεται τον «ενεργειακό» κόσμο που το περιβάλλει. Για να μην παρεξηγηθώ:  όλοι μας αποτελούμεθα από μόρια και άτομα. Τα οποία όπως έχει αποδείξει χρόνια τώρα η Φυσική και η Χημεία, είναι στην πραγματικότητα ενέργεια. Συνεπώς όλο το σώμα μας είναι στην πραγματικότητα ένα ενεργειακό πεδίο, το οποίο έχει παλμό, δόνηση, συχνότητα.

Κάθε συναίσθημα μας επίσης είναι στην πραγματικότητα μία χημική δράση, η οποία προκαλεί αλλαγές στις ορμόνες και γενικότερα στην φυσιολογία μας. Οι αλλαγές αυτές επίσης επηρεάζουν  το ενεργειακό πεδίο του σώματος μας.

Το μωρό μας από την άλλη πλευρά έχει έναν εγκέφαλο που δεν λειτουργεί με φραγμούς (βλ συνειδητο, νόηση κλπ) αλλά εγγράφει άμεσα σχεδόν ότι συμβαίνει στον περιβάλλοντα χώρο. Και τα συναισθήματα των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω του.

«Αντιλαμβάνεται» λοιπόν αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Συναισθάνεται.

Κάθε μωρό όμως είναι και διαφορετικό,  Αλλο μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό σε ένα εξωτερικό ερέθισμα, άλλο πιο ευαίσθητο.

Η δύναμη της εγγραφής επίσης εξαρτάται από την συχνότητα, διάρκεια  και την ένταση του ερεθίσματος. Μία χρόνια αγχωμένη μητέρα θα έχει διαφορετική επίδραση στο μωρό της από μία μητέρα που αγχώθηκε  μία φορά.

Η προγεννητική και η περιγεννητική ψυχολογία  σίγουρα τονίζουν ότι το συναίσθημα της μητέρας «περνά» στο μωρό.

Το αν και πόσο έντονα όμως θα» εγγραφεί» εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες.

Τώρα  μερικές πρώτες βοήθειες για το τι μπορείτε να κάνετε, αν έχετε κάποια συναισθήματα, που φοβάστε ότι θα επηρεάσουν αρνητικά το μωράκι σας:

  • Αν  τα συναισθήματα έχουν προκληθεί από μία τραυματική εμπειρία (π.χ. διάρρηξη στο σπίτι, άσχημος τοκετός κλπ) τότε ίσως είναι δόκιμο να μιλήσετε εσείς  οι γονείς με έναν ειδικό. Στις τραυματικές εμπειρίες χρειάζεται να αποφορτιστεί και να απελευθερωθεί σωματικά η εγγραφή αυτή και όχι με την λογική. (με λίγα λόγια: η οποιαδήποτε τραυματική εμπειρία μπλοκάρει την νευροφυσιολογία αλλά και την εγκεφαλική διεργασία του γεγονότος, δημιουργώντας συχνά  έναν φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων και εμπειριών).  Ειναι σημαντικό (ιδιαίτερα αν υποψιάζεστε ότι οδηγήστε στην κατάθλιψη) να ζητήσετε βοήθεια.
  • Αποφύγετε να κρατήσετε αγκαλιά το μωρό σας όσο τα δύσκολα συναισθήματα βρίσκονται στο peak τους.
  • Αν αισθάνεστε την ανάγκη να κλάψετε, κάντε το οπωσδήποτε, αλλά σε χώρο που δεν θα βρίσκεται το μωρό. Καλό θα είναι να σας κρατήσει κάποιος αγκαλιά , χωρίς να μιλά και χωρίς να προσπαθεί να σας παρηγορήσει.
  • Φροντίστε όταν κρατάτε το μωρό σας να αισθάνεστε καλά. Μπορείτε να του πείτε: «Η μαμά αισθάνεται (λύπη, φόβο, άγχος, αγωνία, κλπ) αλλά αυτό δεν έχει σχέση με σένα. Σ’ αγαπώ και μου είσαι πολύ πολύτιμος/η>»

(αν αναρωτιέστε αν το μωρό σας θα σας καταλάβει, η απάντηση είναι ναι: Δεν θα καταλάβει τα λόγια, αλλά θα νοιώσει το συναίσθημα που κρύβουν, θα νοιώσει το βλέμμα σας και το άγγιγμα σας.

  •         και τέλος ηρεμήστε από τις ενοχές: Καλό είναι να είμαστε ήρεμες και σίγουρες και ασφαλείς. Όμως δεν το καταφέρνουμε πάντα. Καλύτερα λοιπόν να αποδεχόμαστε και να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε συναισθηματικά παρά να ανησυχούμε και να το κρύβουμε προσπαθώντας να δείχνουμε ευδιάθετες χωρίς να το νοιώθουμε.  Αν λοιπόν αισθάνεστε ότι έχετε «αρνητικά» συναισθήματα, πηγαίνετε σε έναν χώρο που δεν είναι το μωρό σας, και αν το επιθυμείτε κλάψτε, φωνάξτε, εκνευριστείτε, ξεσπάστε. (γράψτε αυτά που αισθάνεστε ή πείτε τα σε ένα κασετοφωνάκι) . Μιλήστε γι’ αυτά. Φροντίστε αυτός που σας ακούει να μην προσπαθεί να σας παρηγορήσει ή να σας τα αντιστρέψει σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον. Απλά να σας ακούει και να σας κρατάει.
  • όταν ηρεμήσετε , σκεφθείτε μία όμορφη ανάμνηση. Αφήστε την να σας κατακλύσει.
  • και μετά επιστρέψτε στο μωρό σας.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s