«15 μήνες χωρίς ερωτική ζωή…! Εχω γάμο; Είμαι παντρεμένος; Κάθε φορά που την πλησιάζω βρίσκει μία δικαιολογία…»
» Δεν μπορώ καν να το αντέξω! Είναι σαν να έχει γυρίσει ένας διακόπτης μέσα μου και δεν αισθάνομαι πια καμμιά επιθυμία για έρωτα.»
» Τρελλαίνομαι! θέλω να έχω επαφή με τον σύντροφο μου, αλλά ο γιατρός μας το απαγόρεψε!»
«Φοβάμαι να ξαναρχίσω.. δεν ξέρω τι ακριβώς μου συμβαίνει. Δεν θα με θέλει, δεν θα είμαι ίδια…»
Το σώμα μου έχει αλλάξει τόσο! πόσο επιθυμητή μπορεί να με βρει;»
«Πονάω ξαφνικά κατά την διάρκεια της ερωτικής επαφής»
«Η ερωτική μας ζωή έχει βελτιωθεί απίστευτα μετά τον τοκετό!’
Ακούγονται παράξενες μαρτυρίες; ή μαρτυρίες των λίγων; Και όμως! Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών και ανδρών βρίσκουν ότι η ερωτική τους ζωή αλλάζει δραματικά πριν και μετά τον τοκετό. Η επιθυμία, η συχνότητα, το πάθος μπορεί να αλλάξουν. Είτε για τον ένα σύντροφο ή και για τους δύο.
Πόνος, φόβος, ντροπή για ένα σώμα που έχει αλλάξει, ιατρικές εντολές, έλλειψη ενδιαφέροντος, οδηγούν στην ερωτική απομάκρυνση.
Η απομάκρυνση όμως μπορεί να συμβεί και πριν τον τοκετό. Με μόνη εξαίρεση την ιατρική εντολή, η ερωτική απραξία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να οφείλεται σε μία πληθώρα λόγων σωματικών και κυρίως συναισθηματικών.
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ίδιο: Συναισθηματική απομάκρυνση του ζευγαριού.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το ζευγάρι μπορεί να σιωπά. Δεν επικοινωνεί, αποφεύγει να συζητά το θέμα.
Αποφεύγει επίσης να το συζητά και με τον γιατρό του. Γιατί συνήθως ντρέπεται, νοιώθει αμήχανα ή φοβάται για το τι θα ακούσει.
Ανεξάρτητα από την χρονική στιγμή που αισθάνεστε ότι η ερωτική σας ζωή παραπαίει, μην αφήσετε το θέμα να γίνει συνήθεια:
Η ερωτική ζωή του ζευγαριού αποτελεί έναν από τους πυλώνες της επικοινωνίας του. Αν αυτός αρχίσει να έχει ρωγμές, σταδιακά θα αρχίσει να τρίζει όλο το οικοδόμημα της σχέσης.
Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μιλήσετε άμεσα μόλις νοιώσετε ότι υπάρχει θέμα:
Συζητήστε κατ’ αρχάς μεταξύ σας.
Μιλήστε επίσης και με τον γυναικολόγο/μαία σας (για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο σωματικό θέμα που σας δημιουργεί την έλλειψη επιθυμίας).
και επίσης μιλήστε με έναν ψυχοθεραπευτή.
Οταν αποφασίσετε να συζητήσετε, αποφύγετε να εξαπολύσετε κατηγορίες. Φροντίστε να νοιώσετε ασφάλεια.
Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας. Γιατί ο έρωτας στο ζευγάρι δεν είναι απλά μία βιολογική συνεύρεση: Είναι μοίρασμα και ένωση ψυχής, μυαλού και σώματος. Ακόμη και αν αρχικά φαίνεται δύσκολο, συνήθως το μοίρασμα βοηθά και διαλύει τα σύννεφα. Κανένα θέμα δεν απομακρύνεται όταν σιωπάμε. Αντίθετα διογκώνεται. Αντίθετα όταν το φέρνουμε στην επιφάνεια χάνει συνήθως την δύναμη του και βρίσκεται λύση.
Νοιώ