Η πιθανή ημερομηνία τοκετού σημαίνει και ημερομηνία λήξης;

Η ιατρική και ψυχολογική προετοιμασία για την υποδοχή του μωρού σας

 

          Διεθνώς, η διάρκεια της εγκυμοσύνης καθορίζεται ως 280 μέρες ή αλλιώς 40 εβδομάδες από την τελευταία έμμηνο ροή της γυναίκας. Με προϋπόθεση, η γυναίκα να έχει ένα συνηθισμένο κύκλο περί τις 28 μέρες. Έτσι και οι περισσότερες από εμάς, έχουμε συνηθίσει να λέμε: «Γεννάω μέχρι την…» ή «Η τελευταία μέρα που μου έδωσε ο γιατρός είναι μέχρι την…». Και έτσι, η εγκυμοσύνη κυλάει γύρω από μια Τ.Ε.Ρ. (Τελευταία Έμμηνο Ροή) και μια Π.Η.Τ. (Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού). Ανάμεσα σε αριθμούς και χρονολογίες. Ή ακόμα και ζώδια και «φεγγάρια». Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και διεθνώς; Και ποιος ο ρόλος του εμβρύου στην εγκυμοσύνη και τη διάρκειά της; Ή τέλος πάντων ποιος αποφασίζει τη διάρκεια της;

          Ο υπολογισμός της Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού βασίζεται στον κανόνα του Νέγκελε, ενός Γερμανού μαιευτήρα του 1800 μ.Χ.. Ο κανόνας αυτός υπολογίζει την πιθανή ημερομηνία τοκετού ως εξής: προσθέτοντας 7 μέρες, αφαιρώντας 3 μήνες και προσθέτοντας ξανά 1 χρόνο στην τελευταία έμμηνο ροή (+7 μέρες, -3 μήνες, +1 χρόνο).

Αλήθεια, γιατί ονομάζεται «πιθανή ημερομηνία»; Γιατί υπολογίζεται ότι εκείνη την ημερομηνία περίπου θα ξεκινήσει ο τοκετός. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο τοκετός αρχίζει αυτόματα στο διάστημα μεταξύ μιας εβδομάδας πριν και μιας εβδομάδας μετά από την Π.Η.Τ., σε ποσοστό 70%. Μόνο στο 40% των κυήσεων ο τοκετός αρχίζει αυτόματα μέχρι την πιθανή ημερομηνία.

Τι συμβαίνει λοιπόν με το υπόλοιπο 60% των γυναικών και τι εννοούμε με τον όρο «αυτόματη έναρξη του τοκετού»; Ποια είναι τα παγκόσμια και ποια τα Ελληνικά δεδομένα και γιατί κάποια από αυτά ακολουθούνται και κάποια άλλα όχι; Τι συναισθήματα πηγάζουν όταν η έγκυος φτάνει στο νήμα και της το κόβει άλλος; Γιατί είναι τόσο σημαντικό ο τοκετός να ξεκινήσει μόνος του, τόσο για τη μαμά, όσο και για το μωρό; Τι φοβούνται οι Έλληνες γιατροί και δεν «περιμένουν» το μωρό να γεννηθεί μόνο του; Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τη μέρα του τοκετού και τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι; Ποια στάδια περιλαμβάνει αυτή η προετοιμασία και γιατί είναι σημαντική και η σωστή ψυχολογική προετοιμασία;

Είναι πολλά τα ερωτήματα και άλλες τόσες πολλές οι απαντήσεις και εξηγήσεις που πρέπει να δοθούν. Με χαρά λοιπόν θα σας περιμένουμε στην 4η εβδομάδα των σεμιναρίων, για να λύσουμε τις απορίες σας από κοντά!

 

Πεμπτη 15 Νοεμβρίου στις 6 η ώρα το απόγευμα!

By Althaia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s