ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΕΨΗΣ»

 

  1. Φοβάμαι ότι δεν θα μπορώ να διακρίνω τους λόγους για τους οποίους θα κλαίει το παιδί μου. Ότι δεν θα μπορώ να το καταλάβω. Τι να κάνω;

 Γονείς γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε. Μην απαιτείτε από τον εαυτό σας να καταλάβει αμέσως και στο έπακρο τις ανάγκες του νεογέννητου μωρού σας. Δεν υπάρχει κανένα «μαγικό κουμπάκι» για αυτό. Το μητρικό ένστικτο είναι η προδιάθεση. Η μητρότητα είναι η σχέση. Και όπως όλες οι σχέσεις καλλιεργείται . Χρειάζεται  μεγάλη αγάπη για το μωρό σας και μεγάλη υπομονή. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας.

Υπάρχουν οκτώ είδη κλάμματος. Το μωρό κλαίει γιατί πεινάει, γιατί είναι λερωμένο, γιατί είναι κουρασμένο, γιατί έχει δεχθεί πολλά ερεθίσματα, γιατί βαριέται, γιατί  θέλει αγκαλιά, γιατί θέλει ηρεμία και γιατί πονάει. Και κάθε κλάμα είναι λίγο διαφορετικό από το άλλο .Είναι πολύ λογικό για τον πρώτο καιρό να μην μπορείτε να αναγνωρίσετε και να ερμηνεύσετε το κλάμα του. όσο πιο ήρεμη είστε τόσο πιο σύντομα θα μάθετε να ξεχωρίζετε τι σας λέει. Ο πανικός δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος. 

Αρχικά θα ακολουθείτε την «πεπατημένη». Θα ελέγχετε αν το μωρό  αν πεινάει, θέλει άλλαγμα,αν θέλει να κοιμηθεί ή αν τυχόν, πονάει. Ότι και να συμβαίνει από τα παραπάνω, κρατείστε το αγκαλιά!  Μετά θα μαθετε το ¨λεξιλόγιο του» .  και στη συνέχεια θα μάθετε να το ακούτε χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε στο κλάμμα.

Σε κάθε περίπτωση όμως  ένα εκνευρισμένο μωρό, όταν το πάρουμε αγκαλιά , κατευνάζεται, ηρεμεί και σταματάει το κλάμα. Με αυτό τον τρόπο του λέτε; «είμαι εδώ και σε ακούω!» Δεν χρειάζονται  πολλά… Μόνο να παραδοθείτε στη φύση. Τότε, ως δια μαγείας, θα διαλυθούν όλα τα σύννεφα και θα εμφανιστεί ο ήλιος!

 

  1. Μου λένε ότι επειδή καπνίζω δεν πρέπει να θηλάσω. Θα ήθελα να θηλάσω, αλλά όντως ισχύει κάτι τέτοιο;

Όχι, δεν ισχύει. Αν το δίλημμα αφορά στο θηλασμό με καπνίζουσα μητέρα ή στο ξένο γάλα με καπνίζουσα μητέρα, είναι σαφώς προτιμότερο το πρώτο. Το μητρικό γάλα μιας μητέρας που θηλάζει είναι καλύτερο σε ποιότητα από το καλύτερης ποιότητας γάλα σε σκόνη. Το μωρό δεν κινδυνεύει από την επέκκριση της νικοτίνης και των άλλων ουσιών στο μητρικό γάλα, αλλά από το παθητικό κάπνισμα της μητέρας ή του πατέρα του. Η ανίχνευση των δηλητηριωδών ουσιών στο μητρικό γάλα μετά το κάπνισμα είναι αμελητέα. Το δίλημμα λοιπόν θα πρέπει να είναι αν θα συνεχίσετε να καπνίζετε ή όχι. Αν, εν τούτοις, δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να το κόψετε, περιορίστε το στα 4-5 τσιγάρα την ημέρα και πάντα φροντίστε να καπνίζετε εκτός σπιτιού ή εκτός του χώρου στον οποίο βρίσκεται το παιδί. Πλύνετε καλά τα χέρια σας, φρεσκάρετε την αναπνοή σας και αλλάξτε ρούχα. Μπορείτε να δείτε και το εξής link που τεκμηριώνει όσα προαναφέρθηκαν:

http://pediatros-thes.gr/%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7/%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/

Ελένη Σερπεντίνη 

Αντιγόνη Ωραιοπούλου

 

By Althaia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s